Website van Alex Reuneker over taal, hardlopen, wielrennen en reizen

De brief en de kinderen: zelf lexicale diversiteit berekenen (Neerlandistiek)

— Posted in Taal & Literatuur by

Op Neerlandistiek verscheen vandaag 'De brief en de kinderen: zelf lexicale diversiteit berekenen' een stukje van mijn hand over woordenschat of 'lexicale diversiteit'. Aangezien er door studenten de laatste tijd aardig wat over geschreven is – zie Luca Lenstra's stuk over klassiekers in de kinderliteratuur, Hannah de Wildts stuk over Donald Duck en het meest recente stuk van Lilith Nugteren over mannelijke en vrouwelijke auteurs – vroeg Neerlandistiek me een stukje te schrijven dat op praktische wijze te laat zien hoe je zelf, als neerlandicus of andere geïnteresseerde, aan de slag kunt met het berekenen van lexicale diversiteit en maten als TTR en MTLD.

'De brief en de kinderen: zelf lexicale diversiteit berekenen' op Neerlandistiek

'De brief en de kinderen: zelf lexicale diversiteit berekenen' op Neerlandistiek

Lees het gehele stuk op https://neerlandistiek.nl/2025/07/de-brief-en-de-kinderen.

Thule Urban Glide 2: zwabberend voorwiel

— Posted in Sport by

Voor andere ouders met een Thule Urban Glide 1 of 2: als je last hebt van een zwabberend voorwiel, dan is dat heel vervelend en soms zelfs gevaarlijk, omdat het wiel bij het minste of geringste hobbeltje kan draaien en daardoor kan blokkeren of je pardoes van het pad af kan sturen.

Het is een bekend probleem, ook wel bekend als de 'front wheel wobble', bij de eerste twee versies van de Thule Urban Glide, getuige onder andere dit filmpje op Youtube. Thule levert echter geen oplossing (meer), wat ik niet goed kan rijmen met de rest van de service van Thule, maar gelukkig is het onderdeeltje dat je nodig hebt om het euvel te verhelpen, ten tijde van schrijven althans, nog wel te bestellen bij onder andere Holland Bike Shop, voor 14,95 euro. Mocht je zelf op zoek willen gaan naar het onderdeel, dan is de precieze aanduiding de volgende: Thule 54645 Caster Assembly Urban Glide 2. Het vervangen zelf is niet moeilijk en in ons geval was het probleem direct verholpen – erg fijn, want we vinden het nog steeds superleuk om met onze zoon hard te lopen!

Thule 54645 Caster Assembly Urban Glide 2

Thule 54645 Caster Assembly Urban Glide 2

Mocht je het onderdeel niet meer kunnen vinden, dan kun je het waarschijnlijk ook oplossing met een extra stukje rubber (denk: een stukje van een oude binnenband) rond de zwenkas van het voorwiel. Dat is overigens een vrijblijvende tip en ik neem geen enkele verantwoordelijkheid voor de veiligheid ervan, niet onbelangrijk bij kinderwagens. Dat is ook de reden dat wij voor een vervanging van het complete onderdeel hebben gekozen.

Hard Miles (film)

— Posted in Sport by

Onlangs zag ik de film Hard Miles (2023), beschikbaar op Apple TV. Het was zo’n film die me door IMDB werd aangeraden op basis van andere films die ik had bekeken en hoewel hij al een tijdje op mijn lijstje stond, had ik er nooit echt zin in. Dat lag vooral aan het verhaal: ‘koppige coach neemt een groep jeugddelinquenten mee op een fietstocht en ze vinden niet alleen elkaar, maar ook zichzelf.’ Dat kan natuurlijk een mooie film opleveren, maar het leek me allemaal wat te voorspelbaar. 'Based on a true story' is overigens ook niet altijd een positief label, vind ik, maar dat terzijde.

Hard Miles

Hard Miles

De film is inderdaad precies wat je ervan verwacht, maar biedt gelukkig wel een mooie kijkervaring en een interessante verzameling karakters, die helaas, naar mijn mening althans, niet voldoende uitgediept worden, hoewel ze daar wel potentie voor bieden. Zo is er Smink, een jongen met een eetstoornis, die mijn aandacht trok.

Op een kleine vijftig minuten, wanneer de groep net een berg bedwongen heeft en van de coach wat moet eten, blijkt Smink, ondanks alle inspanning en uitputting niet te willen eten. Coach Greg dringt aan. Ik neem de dialoog hieronder op, omdat het best inzichtelijk is.

Greg: Kom op Smink, je moet eten.

Smink: Ik heb net gekotst. Bijna.

Greg: Dat deed je niet, want je maag is leeg. Kom op.

Smink: Waarom praat je niet met Woolbright. Hij is degene die het niet kan bijhouden.

Greg: Je wil dat ik met Woolbright ga praten, omdat jij je boterham niet opeet?’

Smink (Jackson Kelly)

Smink (Jackson Kelly)

De psycholoog die mee is, Haddie, roept de coach tot de orde.

Haddie: Wat is er aan de hand?

Greg: Wat bedoel je? Wat ben je aan het doen? Met Smink? Haddie: Ja.

Greg: Hij heeft alleen een beetje motivatie nodig. Haddie: Typische fietser; je kunt niet in je baan blijven.

Greg: Dat is een goede. Heb je daar de hele tijd over nagedacht?

Haddie: Serieus. Een eetstoornis is een DSM-5-aandoening. Die onzin die je daar uithaalt, dat is het soort onzin dat ons onze instellingslicentie kan kosten.

Greg: Haddie, ik doe dit al 30 jaar. Ik denk dat ik wel weet wat ik doe.

Helaas blijft het hier, qua aandacht voor Sminks problemen, bij. Wat voor eetstoornis heeft hij? En waarom? Ergens wordt een keer gezegd dat dit zijn enige manier is om nog ergens controle over te hebben, maar het waarom, dat blijft onderbelicht. Jammer, want het dialoogje hierboven laat, denk ik, best aardig zien dat goede bedoelingen en onbegrip tot even goedbedoelde, maar niet of zelfs averechts werkende aansporingen als ‘eet nou toch gewoon een beetje/wat meer’ kunnen leiden. Ook laat het zien hoe mensen die kampen met een eetstoornis proberen de aandacht van hun eetgedrag af te leiden, bijvoorbeeld door, in dit niet heel subtiele voorbeeld, de focus op een andere oorzaak van een probleem te leggen.

Haddie, de psycholoog/bezemwagenchauffeur, laat het overigens bij het bovenstaande. Jammer wel, vind ik, want Smink, coach Greg, noch de kijker leert er op deze manier echt iets van.

Een ringetje uit Canada

— Posted in Sport by

Mijn Stages-powermeter (Ultegra FC-6800) was wel erg vaak toe aan een nieuwe batterij. Heel vervelend, als je net de batterij hebt vervangen en bij het eerste ritje al een ‘bijna leeg’-melding krijgt. Het schijnt een bekend euvel bij dit merk te zijn, maar helaas levert het bedrijf de oplossing niet meer, die overigens bestaat uit een heel simpel, maar ook heel specifiek rubberen ringetje dat de elektronica en batterij beschermt tegen vocht.

Het nieuwe ringetje (en batterijdeurtje)

Het nieuwe ringetje (en batterijdeurtje)

Uiteindelijk heb ik via Ebay dit reservebatterijdeurtje kunnen vinden dat geleverd werd met precies zo’n ringetje. Ik heb het voor weinig, maar met veel verzendkosten besteld – zo kostte het simpele ringetje uiteindelijk toch nog 15 euro. Anders gezegd: voor 15 euro heb ik weer een goed werkende vermogensmeter en dat is het me zeker waard.

Hopelijk sluit het nieuwe ringetje de electronica in de crank nu wel goed af

Hopelijk sluit het nieuwe ringetje de electronica in de crank nu wel goed af

Na een aantal keer fietsen, waaronder het toch niet kleine rondje Markermeer, lijkt het probleem verholpen te zijn. Fijn!

Na een paar testritten lijkt de vermogensmeter weer goed te werken

Na een paar testritten lijkt de vermogensmeter weer goed te werken

Verschenen in DuJAL: Tussen jij en jouw

— Posted in Taal & Literatuur by

Zojuist is het artikel 'Tussen jij en jouw: De spelling van homofone werkwoorden voor het gereduceerde bezittelijke en persoonlijke voornaamwoord je' dat ik samen met mijn voormalig student-assistent Mette Rebel schreef verschenen in Dutch Journal of Applied Linguistics (DuJAL).

Tussen jij en jouw: De spelling van homofone werkwoorden voor het gereduceerde bezittelijke en persoonlijke voornaamwoord je

'Tussen jij en jouw: De spelling van homofone werkwoorden voor het gereduceerde bezittelijke en persoonlijke voornaamwoord je' in DuJAL

Voor het artikel inventariseerden we de aandacht die het wettelijk kader Nederlands en methoden voor het voortgezet onderwijs aan deze kwestie besteden. We voerden kwantitatieve analyses uit op bijna een half miljoen werkwoordsvervoegingen van leerlingen om een mogelijke associatie te toetsen tussen spelfouten in homofone werkwoorden en de twee functies van het gereduceerde voornaamwoord je, waarbij we leerniveau en leerjaar als mogelijke factoren onderzochten.

Uit de resultaten blijkt dat homofone werkwoorden die voorafgaan aan je inderdaad significant meer spelfouten opleveren dan andere homofone werkwoorden. Op basis van dit resultaat formuleren we concrete aanbevelingen voor het wettelijke kader, voor onderwijsmethoden en het onderwijs in Nederlandse werkwoordspelling.

Op https://doi.org/10.51751/dujal19421 kun je het hele artikel gratis (open access) lezen.

Pagina 1 of 3