Website van Alex Reuneker over taal, hardlopen, wielrennen en reizen

Wie schrijft, schrijft gelijk: mannelijke en vrouwelijke auteurs (Jong Neerlandistiek)

— Posted in Taal & Literatuur by

Is er binnen Nederlandstalige romans sprake van verschil in woordvariatie tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs? Student Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden Lilith Nugteren onderzocht het aan de hand van romans van hedendaagse auteurs als Lize Spit en Jaap Robben en schreef erover op Jong Neerlandistiek. Lees het op https://neerlandistiek.nl/2025/07/wie-schrijft-schrijft-gelijk-mannelijke-en-vrouwelijke-auteurs.

enter image description here

'Wie schrijft, schrijft gelijk' van Lilith Nugteren op Jong Neerlandistiek

Rondje Markermeer

— Posted in Sport by

Gisteren reed ik, enigszins ongepland, het klassieke rondje Markermeer, dat je in 150 kilometer om, je raadt het, het Markeermeer leidt. Het was enigszins ongepland, omdat ik ‘m eigenlijk volgende week met een collega zou fietsen, maar hij bleek geblesseerd en omdat ik gisteren gemakkelijk een dagje vrij kon nemen en het weer er goed uitzag,

enter image description here

Het gereden rondje Markermeer, met start en einde in Muiden

De wind schatte ik, ondanks de duidelijke pijlen in de weer-app, verkeerd in. Ik zag alle andere wielrenners de andere kant op rijden – nooit een goed teken, maar ik zat er niet echt mee. Het betekende wel dat ik op het meest open stuk, tussen Lelystad en Enkhuizen, waar je aan je linkerhand het Markermeer en aan je rechterhand het IJsselmeer ziet, schuin tegenwind had en er stond toch nog een flinke bries.

enter image description here

Een eerste bananen-break op zo'n 25 kilometer

enter image description here

Lange rechte paden met prachtige, wat dreigende wolkenpartijen

Op 75 kilometer, net voor Enkhuizen en dus gelukkig na het meest open stuk, brak m’n versnellingskabel en daardoor moest ik de laatste 75km in het zwaarste verzet fietsen. Met nog zo’n 40 kilometer flinke tegenwind niet echt fijn en de bovenbenen stroomden flink vol, maar mentaal had ik er weinig last van. Het viel me op dat ik er niet boos van werd, maar er gewoon een beetje om moest lachen. Het had ook eerder, tussen de twee meren, kunnen gebeuren en ik kon er wel mee doorrijden. Het had dus veel erger gekund en ach, dit werd nu gewoon een pittige training tegenwind en de laatste 35 kilometer zou ik vooral wind mee hebben en dat doe je sowieso in een zwaar verzet.

enter image description here

Oeps, gebroken versnellingskabel – alles dan maar in het zwaarste verzet

Op 100 kilometer had ik een goede pannenkoekenstop bij Ootje Konkel (volgens de serveerster iets als ‘gezellige kletsoma’ in het West-Fries) in Scharwoude gepland en daar word ik sowieso blij van. De pannenkoek bleek heerlijk en gaf me nieuwe energie voor het laatste stuk. Schijterig als ik ben, durfde ik niet voor de nogal exotische pannenkoeken op de kaart te kiezen, zoals de 'roze rakker', een pannenkoek met bakkersroom, framboos fondant, bananenijs en slagroom, al moet ik zeggen dat het feit dat er tussen haakjes 'tompouce' achter stond me ook niet echt enthousiast maakte.

enter image description here

Een heerlijke pannenkoek met appel en rozijn bij Ootje Konkel

Het laatste stuk, nog een kleine vijftig kilometer, voerde me minder door open vlakten – jammer natuurlijk met een deel meewind – en meer door leuke dorpjes, zoals Monnickendam en Durgerdam.

enter image description here

Mooie uitzichten in Durgerdam op zo'n 140 kilometer

Na 150 kilometer en vijf uur en vijf minuten trappen stond ik weer bij de parkeerplaats van de Albert Heijn in Muiden, een prima start- en eindlocatie. Al met al was het een prachtig klassiek wielerrondje om eens te rijden, met grotendeels goede paden en wegen en prachtige uitzichten – een aanrader!

enter image description here

Prachtig uitzicht over het Markermeer

enter image description here

Bij gebrek aan de gedroomde Bianchi-fiets dan maar een Bianchi-shirt

Mocht je het rondje zelf willen rijden, dan deel je de GPX hier: https://dynamic.watch/nl/shared/Q4qLlaq. Gezien de wegopbrekingen zul je in het begin/aan het einde wellicht wat anders moeten rijden, dus garanties tot aan de voordeur.

Taalverandering in Duckstad (Jong Neerlandistiek)

— Posted in Taal & Literatuur by

Na een blog over woordenschat in kinderboeken door Luca Lenstra schrijft student Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden Hannah de Wildt op Jong Neerlandistiek over een andere bron van leesplezier voor veel kinderen: de Donald Duck. Voor het eerstejaarsvak Taal & Media vergeleek ze het woordgebruik in eerste en de meest recente jaargang (1952-2025) van het vrolijke weekblad.

Taalverandering in Duckstad ([Jong Neerlandistiek](https://neerlandistiek.nl/2025/07/taalverandering-in-duckstad-van-1952-tot-2025/))

Taalverandering in Duckstad (Jong Neerlandistiek)

Kan de wereldberoemde eend bijdragen aan de taalontwikkeling van kinderen? Lees het op https://neerlandistiek.nl/2025/07/taalverandering-in-duckstad-van-1952-tot-2025.

GPS-nauwkeurigheid

— Posted in Sport by

Op de website Hardloopnetwerk verscheen onlangs een mooi stukje over de (on)nauwkeurigheid van GPS, zeker bij bochtige parcoursen. Het gaat onder andere over de invloed van het Kalman-filter.

Het stukje is niet zo technisch en de moeite waard om even te lezen als je sporthorloge soms andere afstanden aangeeft dan officiële metingen. Zie https://hardloopnetwerk.nl/hoe-werkt-gps-en-waarom-loopt-niet-iedereen-dezelfde-afstand/.

GPS-nauwkeurigheid op Hardloopnetwerk

GPS-nauwkeurigheid op Hardloopnetwerk

Klassiekers uit de klas! (Jong Neerlandistiek)

— Posted in Taal & Literatuur by

Voor het vak Taal & Media dat ik geef bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden voeren eerstejaarsstudenten een corpusonderzoekje uit. Zonde om de mooie inzichten die daaruit voortkomen niet te delen! Daarom herschreven studenten tijdens een workshop van Ronny Boogaart en ondergetekende hun paper tot een inspirerende blog voor Jong Neerlandistiek. Luca Lenstra trapt af met een stuk over woordenschat in kinderboeken op De Grote Vriendelijke 100-lijst: zijn klassieke of juist recente jeugdboeken beter voor de woordenschat van kinderen? Lees het op https://neerlandistiek.nl/2025/07/klassiekers-uit-de-klas!

Klassiekers uit de klas!

Klassiekers uit de klas! door Luca Lenstra

Pagina 1 of 51