Weblog Alex Reuneker

Hardlopen, registratie en logboeken

De laatste tijd ben ik veel bezig met proberen het plezier in hardlopen terug te krijgen – wellicht doe ik dat wat te rationeel, maar het is allemaal vrij dwangmatig geworden, met schema's waarvan ik niet wil afwijken, registratie van zo'n beetje alles en zo nog wat meer zaken.

Die registratie is aan de ene kant fijn, want dan kun je nog eens opzoeken hoe je je tijdens trainingen voelden, wat vorig jaar de tempo's waren et cetera. Je kunt echter ook doorslaan. In mijn geval betekende dat:

  • Garmin Connect;
  • Strava (dat heb ik al een jaar geleden de deur uitgedaan);
  • Atletiekschema's printen, aan de kastdeur plakken en in de agenda en alles (dus op twee plaatsen) afvinken;
  • Trainingen op een whiteboard schrijven en daarop afvinken;
  • Trainingen in mijn agenda schrijven en op de lege pagina een logboek bijhouden;
  • Trainingen op het (zelf ontwikkelde, dont' ask...) Save The Run;
  • Wedstrijduitslagen bijhouden in een tekstbestand (zie reuneker_races.txt);
  • Verslagjes op deze weblog – echt registratie noem ik dat niet, dus ik negeer de weblog voor nu even.

enter image description here

Agenda en logboek

Als ik het nu zo opschrijf, zie ik natuurlijk ook wel dat het echt veel te veel van het goede is. Je kunt je sowieso afvragen waarom je alles zou willen registreren. Ik kijk zelf vrij weinig terug naar die registraties, maar ik geloof wel dat het schrijven over een training op het moment zelf helpt om bewust na te denken over wat je doet en waarom.

Wat het plezier in het hardlopen niet ten goede komt, is de gedachte dat een training op zoveel plekken afgevinkt en beschreven 'moet' worden – 'moeten' hier tussen aanhalingstekens, want alleen ikzelf verplicht me dit te doen.

enter image description here

Whiteboard in de sportkast

Goed, de bezem erdoorheen dus. Maar ja, welke tools, want dat zijn het, laten we dan vallen? Garmin Connect niet, want daarmee check ik ook tempo's en hartslag en dergelijke zaken. Strava is al de deur uit en ik mis het soms, maar meestal niet. De geprinte atletiekschema's wil ik niet kwijt, want die tonen me de weekopbouw en de inhoud van de trainingen. Ze kunnen wel weg uit de kast, want als ik het logboek in mijn agenda behoud, dan zitten die schema's lekker op dezelfde plek. Oké, een streep door de schema's op de kastdeur dus. De trainingen op het whiteboard zien er echt leuk uit, maar in mijn agenda zie ik eigenlijk hetzelfde. Het is alleen al zo'n lange traditie, zeker in de aanloop naar de marathon, dat ik het moeilijk vind deze registratie op te geven. Ik behoud 'm tot na de marathon van Rotterdam 2023 en dan stop ik ermee.

Met Save The Run stop ik – het idee was heel mooi, namelijk een merkonafhankelijk, ouderwets logboek zonder toeters en bellen en het werkt heel mooi. Iedereen kan het gebruiken en je kunt je data altijd benaderen en exporteren naar CSV als back-up of om in Excel te laden. Maar toch – redundant, dus de deur uit. De website blijft overigens gewoon werken, dus wees daar welkom.

enter image description here

Save the Run

De wedstrijduitslagen in een tekstbestand behoud ik, want ik heb een compleet overzicht vanaf mijn eerste wedstrijd in 2014 en ik registreer alleen data en eindtijden.

enter image description here

Uitslagen in een tekstbestand

Goed wat houden we over? Garmin Connect voor de data, een atletiekschema in de agenda voor overzicht en in dezelfde agenda een geschreven logboek voor reflectie en, vooruit, registratie en het wedstrijduitslagenoverzicht in tekstbestand. Strava weg, Save the Run weg, whiteboard weg na Rotterdam 2023. Dat scheelt toch een hoop. Nu kijken wat het oplevert.