Weblog Alex Reuneker

Kadeloop 2024

— Posted in Hardlopen by

De Kadeloop in Schipluiden stond dit jaar in het teken van wind. Ik had lang geen wedstrijd gelopen en had losjes een tijd in mijn hoofd. Het ging ondanks de wind – deze eerste zomerstorm was echt bizar hard, zeker zo in de open polder en langs het water! – eigenlijk erg ontspannen.

enter image description here

Kadeloop Schipluiden 2024

Het voelde ongedwongen, heb niet te hard geprobeerd, maar gewoon lekker gelopen. Ik was met 12 kilometer in 45:45 9e in de uitslagen, dus nog net top 10. Geen bijzondere tijd, maar prima zo en gewoon genoten van wat mijn laatste wedstrijd bij RA was.

enter image description here

Na de finish

Ik neem afscheid van een heel mooie en competitieve groep waarin ik me enorm thuisgevoeld heb, maar ik ga het nu een tijdje zonder druk van trainingen doen – het is op dit moment beter voor mij. Des te mooier was het dus om deze laatste wedstrijd in clubkleuren met trainer Carla te doen!

Added two new reference corpora to keyword tool

— Posted in Taal by

Good news! I have added two new reference corpora to the online keyword analysis tool (https://www.reuneker.nl/files/keyword): one filled with Dutch pop lyrics, and one with Dutch rap/hiphop lyrics. For linguists (and others interested) who want to research Dutch lyrics, this might come in handy.

enter image description here Photo by Calum MacAulay on Unsplash.

For more information on these reference corpora, see Waszink, Reuneker & Van der Wouden (2018). Als ik praat, dan praat ik money: de hiphopste woorden. Neerlandistiek, July 28 2018.

Fietselfstedentocht 2024

— Posted in Wielrennen by

Op pinkstermaandag 20 mei 2024 reed ik samen met Robert de Elfstedentocht. We sliepen de nacht van tevoren in Workum, dat zo’n vijftien kilometer van de start in Bolsward ligt. De wekker stond ‘s morgens om 4 uur, zodat we rustig konden ontbijten en om 5 uur op de fiets naar Bolsward konden rijden en om 5.48 uur konden starten. De avond ervoor checkten we nog goed de fietsen, stelden de laatsten dingen af en legden alles klaar.

enter image description here

We begonnen goed aan de tocht. Het was niet te koud en droog en dat is al heel wat dit voorjaar. De tocht was schitterend en tot 80 kilometer hebben we samen gereden. De tempo’s lagen toch wel wat uit elkaar en in goed overleg besloten we afzonderlijk te rijden, maar ik zou Robert wel bij elke stempelpost opwachten. Dat werkte prima. Na zo’n 100 kilometer begonnen helaas wel de regen en later het onweer. Het was op zich wel te doen, maar ik kreeg, ondanks handschoenen, flink koude vingers en die worden bij mij dan altijd wit en gevoelloos. Niet schakelen of remmen, maar stevig doorgaan dus. De route was prachtig en door de stempelposten, die elkaar in de tweede helft sneller opvolgden, voelde het niet als de lange rit van 235 kilometer die de Elfstedentocht toch is. De sfeer in alle dorpjes was geweldig en ook de vrijwilligers en mededeelnemers waren zonder uitzondering aardig en attent. Wat een ontzettend fijne tocht hebben we gereden!

enter image description here

Bij binnenkomst, terug in Bolsward, regende het helaas nog steeds, waardoor er helaas niet echt een feeststemming met drankjes en veel gezelligheid was. We besloten daarom maar rap de 15 kilometer terug naar ons onderkomen te fietsen en daar een biertje te drinken, lekker warm te douchen en vervolgens uit eten te gaan. Samen genoten van een heerlijk maal en keken we terug op een mooie dag en wat voelde als een gave prestatie. De volledige Elfstedentocht in een dag fietsen, dat doe je toch niet zomaar even. Het in Bolsward bemachtigde kruisje krijgt dan ook een mooi plekje thuis!

enter image description here

We overnachtten nog een laatste maal in Workum en toen ik ‘s morgens vroeg de eigenaresse uit het water zag klimmen, knoopte ik een praatje aan. Ze ging elke ochtend met haar oude buurvrouw zwemmen, zei ze en dat klonk zo leuk, dat ik om 6 uur ‘s morgens ook in het water sprong en lekker een kwartiertje met ze mee zwom. Wat een geweldig begin van de dag en een perfect einde van de tocht.

Onderwijsfonds van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024

— Posted in Taal by

Onlangs is mijn aanvraag voor het Onderwijsfonds van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024 gehonoreerd! Met het toegekende bedrag zullen door studenten korte animaties worden gemaakt waarin specifieke categorieën in de werkwoordspelling in heldere en toegankelijke taal worden uitgelegd, zoals beschreven in het onderstaande stuk uit de aanvraag.

De oefeningen [op Gespeld] worden dagelijks door honderden leerlingen en studenten gemaakt, maar de eerdergenoemde feedback wordt slechts in beperkte mate gelezen. Deze aanvraag richt zich daarom op het vergroten van het leereffect bij de genoemde doelgroep door de ontwikkeling van vijftien korte kennisclips (één per oefencategorie, zoals ‘gebiedende wijs’ of ‘leenwerkwoord verleden tijd’) die de feedback op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier aanbieden.

Veel dank aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor deze mooie subsidie. Ben je student in de richting animatie, vormgeving of een aanverwante richting en heb je interesse, neem dan zeker even contact op!

Linguists running the Singelloop 2024

— Posted in Hardlopen by

On Friday 12 April 2024, 15 linguists from LUCL – the LUCL Runners – ran the Leiden Singelloop. All running linguists completed the +/- 6km course on the ‘singels of Leiden’. Afterwards, we enjoyed each other's company during the annual post-run party at Olga van Marion and Ton van der Wouden’s house along the route.

enter image description here

The LUCL team of 2024

Thanks to LUCL for sponsoring and all colleagues who supported us during the run!

Pagina 1 of 36