Tour du Mont Blanc 2021

Van 28 juli tot en met 7 augustus 2021 liepen wij de Tour du Mont Blanc. Hier vind je een reisverslag inclusief foto's, route en GPX-bestanden. Wij hebben in de voorbereiding namelijk veel gehad aan eerdere reisverslagen, dus wellicht is deze pagina voor anderen ook van nut. Vragen? Neem gerust contact op! Je vindt mijn e-mailadres op https://www.reuneker.nl.

Veel lees-, plan- en wandelplezier gewenst,
Alex Reuneker

Inhoudsopgave

Mont Blanc

Routeoverzicht

Hieronder vind je een overzicht van de gelopen route. We hebben een aantal alternatieve routes gedaan, waardoor we op iets meer kilometers en vooral meer hoogtemeters uitkwamen. Zie ook de totalen onder aan deze pagina. De dagen zijn wisselend in groen en rood weergegeven. De routes en GPX-bestanden zijn overigens afkomstig uit een Garmin-horloge, dus ze zijn aardig getrouw aan wat we daadwerkelijk hebben gelopen.

map

Dag 1: Schiedam - Les Meandres

De tassen zijn gepakt en gewogen: per tas ongeveer 8,5 kilo, exclusief water. In totaal komen we zo rond de 10 kilo per tas. Dat is volgens verschillende bronnen zo'n beetje het maximum en dat proberen we aan te houden. De rit van Schiedam naar Les Houches begon om iets over zes 's morgens. Met goed doorrijden en een paar stops kwamen we rond 17.30 bij de eerste hut aan. We hebben een van de auto’s op de langetermijnparkeerplaats gezet en de ander bij de hut laten staan. De parkeerplekken zijn erg druk, dus het risico dat we geen parkeerplek zouden kunnen vinden, hebben we in ieder geval gehalveerd. Daarna heb ik een stukje hardgelopen. Dat was vrij zwaar met 400 hoogtemeters in drie kilometer. De drie kilometer naar beneden gingen lekker snel, maar voelden wel als een aanslag op de knieën. Bij terugkomst stond het eten klaar — een soort tartiflette. Heerlijk! We zijn vrij vroeg naar bed gegaan, want we moeten vroeg op voor een parkeerplek en een vroege start.

Links: Omhoog

tassen

Dag 2: Les Meandres - Refuge de Miage

Na een flink ontbijt en lekkere koffie vroeg op pad. Eerst met de auto naar de parkeerplaats en daarna zo'n twee kilometer lopen naar de officiële start van de TMB in Les Houches. Dat betekende bijna twee kilometer teruglopen, maar al snel liepen we omhoog en begonnen we echt aan de tocht. 's Morgens veel regen en veel klimmen, maar het was erg mooi. In de middag hebben we in het zonnetje en in de mist de beneden bij een bakker gekochte lunch gegeten. Heerlijk! We hebben een alternatief lusje gepakt, waardoor we over een bergkam kwamen te lopen; heerlijk in de wind en de zon en met schitterende uitzichten. Het lopen viel overigens erg mee. Veel klimmen aan het begin, maar de afstand was gering en het klimmen niet technisch. Dalen ging ook goed en lekker snel. We kwamen al rond 14.30 uur aan bij Refuge de Miages. Dat bleek een soort perfect berghuis te zijn met schitterende uitzichten en 's avonds heerlijk eten. Eerst nog tien kilometer hardgelopen, maar dat was ook hier qua hoogtemeters zwaar. Wel even lekker het hoofd leeggelopen. Na een karaf wijn aan het avondeten en dat was ook hier erg lekker; een groentesoep vooraf, salade met een flinke omelet met aardappel als hoofdgerecht en als toetje een fromage blanc of, zoals de anderen kozen, taart. Wat een schitterende plek en een mooie dag!

Afstand: 15,8km
Hoogtewinst: 1455m
Hoogteverlies: 915m

Links: Route etappe 1 (GPX) - Omhoog

TMB

Dag 3: Refuge de Miage - Refuge de la Balme

Na een aardig ontbijt (vooral stokbrood met jam) en lekkere koffie op pad naar Refuge de la Balme. De tocht was niet zo zwaar, maar wel mooi. Vooral na Les Contamines wandel je wat meer in bevolkt gebied en dat geeft toch een wat andere beleving. De laatste paar kilometers gingen we weer de bergen in en moesten we nog flink klimmen. De hut ligt schitterend en ik heb nog een hardlooprondje naar en rondom Lac de Jovet gedaan. Erg technisch terrein en 600 hoogtemeters in 3km heen, dus dat was flink werken. Het water in het meer was erg koud, maar wel lekker om even de voeten te koelen. Leuke mensen gesproken en bij terugkomst lekker wijn gedronken. Het eten was lekker — rijst met kip en voor mij groente met een vegaburger en natuurlijk een karaf wijn erbij. Het was, ook qua weer, een erg mooie dag.

Afstand: 14,2km
Hoogtewinst: 897m
Hoogteverlies: 751m

Links: Route etappe 2 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 4: Refuge de la Balme - Auberge de la Nova

's Morgens ontbijt met koffie, stokbrood, kaas en jam. Simpel, maar lekker. De lunch die we meekregen was erg goed: stokbrood, een stukje kaas en couscous. Dat beviel heel goed op het hoogste punt van de wandeling. We hebben vandaag in tweetallen gelopen, want wij wilden graag nog rond het Lac du Jovet lopen, maar er werd onweer voorspeld in de middag. Het meer was weer schitterend en even aan de oever koffiedrinken was heerlijk. Daarna weer flink klimmen naar Col de Bonhomme en Croix de Bonhomme. We stegen erg snel om op de top te komen en het was schitterend. Lekker koud ook boven en een stuk over de sneeuw geeft toch wel weer een bijzondere ervaring. Ook wat technische stukken op de route; niets geks, maar wel soms wel flink klauteren. We zijn van zo'n 1700m in La Balme gestegen tot 2500m op Croix de Bonhomme en daarna gedaald tot 1600m in Les Chapieux. Daar nog tien kilometer hardgelopen. Er zaten nog flink wat hoogtemeters in, maar veel minder dan gisteren in La Balme. De hut is wat luxer en het eten is wederom erg goed. Soep, brood, gestoofd vlees met aardappels en voor de vegetariër heerlijke linzen met andere groenten. Als toetje fromage blanc, zodat we weer goed gevoed aan de volgende dag kunnen beginnen.

Afstand: 16,1km
Hoogtewinst: 1142m
Hoogteverlies: 1296m

Links: Route etappe 3 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 5: Auberge de la Nova - Le Randonneur

Vandaag zijn we vroeg opgestaan, omdat de tocht dik 26km met 1500 hoogtemeters zou worden. Het ontbijt was heerlijk (yoghurt met volkorenmuesli, stokbrood met jam) en de picnic was overweldigend: een enorme sandwich, een ei, een tomaat, een appel, zakje chips en een minimars. Een van onze reisgenoten heeft de eerste 5km met een bus gedaan, maar wij zijn gaan lopen. We dachten dat dat stuk vlak zou zijn, maar er zaten toch 400 hoogtemeters in. Na een dik uur hebben we onze reisgenote opgepikt en de tocht naar Refuge Elisabeth ingezet om onze lunch op te eten en een cappuccino te drinken. Het was een flinke klim en onze magen protesteren wat, maar het ging goed en de flinke picnic kwam heel goed uit. Tussendoor hebben we gelukkig nog wel een appel en een tomaat gegeten — dat ons deed goed. Bij Refuge Elisabeth zaten we op 12km en dachten we flink over de helft te zijn, maar dat was niet zo. Een flinke klim volgde en dat in een regenbui. Niets aan ernstigs en bij de grensovergang met Italië was het droog met een heel mooi uitzicht op de Mont Blanc. Tijd voor foto's! Daarna in een stuk vooral gedaald naar de hut vlak voor Cour Mayeur. Uiteindelijk was de tocht 26km met 1500 hoogtemeters, maar die hebben we zonder problemen kunnen lopen. De hut is mooi, met uitzicht op de bergen en het plaatsje. Na een yoga-reksessie op bed — niet ideaal, maar wel goed en lekker — lekker wat gedronken en daarna gegeten. Een heel geslaagde dag!

Afstand: 25,7km
Hoogtewinst: 1775m
Hoogteverlies: 1437m

Links: Route etappe 4 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 6: Le Randonneur - Rigufio Bonatti

We startten met een lekker ontbijt van yoghurt, stokbrood en jam. Goede koffie ook! Daarna een flinke daling van circa 1900 naar 1200 meter in Cour Mayeur. Daar hebben we lekker een cappuccino gedronken en toen daling nog iets voortgezet voordat de zwaarste klim van de TMB begon. Die voerde ons van 1170 naar 2130 meter en dat was te voelen. Eerst een flink steile weg en daarna door de bossen omhoog. Het was niet technisch, maar inderdaad wel vrij zwaar. Tussendoor nog even een appel gegeten en verder aan een stuk door geklommen. Rond 12.30 uur kwamen we bij het hoogste punt aan en hebben we onze picnic opgegeten en koffie gedronken bij Bertone. Daarna was de weg glooiend met steeds wat klimmen en wat dalen. Heerlijk ging dat. We hadden wel wat regen en kou, maar ook zon. De tocht was heel erg mooi, want je ziet het Mont Blanc-massief de hele tijd mooi aan de linkerkant liggen; echt prachtig en indrukwekkend! Aan het eind van de middag, na 17km, 1335 meter stijgen en 1200 meter dalen, kwamen we aan bij de Bonatti; de hut voor de komende avond. De ligging is schitterend, tussen de koeien en met uitzicht op de weiden en bergen. Nog even een stuk hardgelopen en afgezien van een paar klimmetjes ging dat ook vrij gemakkelijk. Heerlijk! Daarna douchen (tip: vraag om extra muntjes, want je hebt met een muntje maar zo'n 50 seconden water) en lekker eten: pasta vooraf, groente met aardappels en kaas als hoofdgerecht en een chocoladepuddinkje achteraf. Daarna lekker vroeg naar bed voor de tocht van morgen!

Afstand: 17,0km
Hoogtewinst: 1335m
Hoogteverlies: 1196m

Links: Route etappe 5 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 7: Rigufio Bonatti - Maya Joie

We ontbeten met melk, muesli, kleine sneetjes brood en verse vijgenjam — heerlijk! Om 8 uur lopen we richting Refugé Elena voor koffie. De eerste vier kilometer zijn glooiend en schitterend. Daarna een korte afdaling en dan begint de klim van zo'n 800 meter. Minder zwaar dan gisteren, maar nog steeds een flinke klim. Gelukkig zijn er warme chocolademelk en cappuccino bij Elena. De rest van de dag bestaat uit nog een kleine klim naar ongeveer 2600 meter en daarna, na de onzichtbare grens met Zwitserland te hebben overgestoken, een afdaling naar 1630 meter, maar die is heel geleidelijk over zo'n 7 à 8 kilometer. Tussendoor komen we langs La Peule, een leuk café met allerlei streekproducten. We eten er, hoewel we onderweg onze picnic al gegeten hebben, een heerlijk kaasplank. Een aanrader! De rest van de tocht voert ons naar het plaatsje La Fouly. De hut is erg mooi en er zit een supermarkt in het plaatsje. Altijd handig. Na nog een rondje hardlopen over een camping, langs een rivier en weer terug is het tijd om te douchen en daarna te genieten van het avondeten waar we al dagen naar uitkijken: raclette. Het stelt niet teleur. We eten heel veel kaas met aardappel en voelen ons voldaan. Na nog een kopje thee en een limoncello van het huis stappen we onze bedden in. Morgen staan we op tijd, maar niet supervroeg op, want het wordt een redelijk gemakkelijke dag die ons voert naar Refugé d'Arpette, net voorbij Lac du Champex.

Afstand: 20,1km
Hoogtewinst: 1201m
Hoogteverlies: 1599m

Links: Route etappe 6 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 8: Maya Joie - Relais d'Arpette

We staan weer om 6.30 uur op; zo’n beetje vaste prik tijdens deze reis. Na een ontbijt met melk, muesli, bruin brood en lekkere zelfgemaakte jam van de hut vullen we de thermosflessen en gaan we weer op pad. De eerste paar kilometers voeren ons, na wat zoeken op de camping, naar het pad richting Champex. Dat staat al vroeg aangegeven, dus dat is gemakkelijk. Na een kilometer of acht komen we langs La Kabana, een hip koffietentje waar je, zoals eigenlijk overal in Zwitserland, veel betaalt voor weinig koffie. Wel goede koffie, overigens, dus we klagen niet. Daarna lopen we verder en komen we door verschillende schattige dorpjes met prachtig gelegen houten huisjes. Echt een feest om doorheen te lopen. Zoals overal op de TMB staat ook hier de route weer prima aangegeven en aangezien we vandaag geen alternatief lusje doen, is het gewoon pijltjes en logo’s volgen. Na een kilometer of tien begint het klimmen. We moeten zo’n 400 meter omhoog en dat is redelijk zwaar met de tassen, maar heel goed te doen. Onderweg komen we nog een klimklasje tegen en dat was erg leuk om te zien. We vervolgen de weg naar Lac du Champex, waar we een luxe lunch nemen, want we hebben geen picnic vandaag. Een heerlijke croc monsieur verder besluiten we nog een rondje om het meer te lopen, zo’n 1,5 kilometer, en daarna de weg te vervolgen door het kleine centrum van Champex naar de alternatieve route die langs Relais d'Arpette voert, onze stop voor vandaag. De refugé doet gehaast aan en alles moet gelijk betaald worden — soms zelfs per drankenrondje. Niet de fijnste ervaring, maar aan het einde van de middag begint het te regenen en zijn we toch blij met een dak boven ons hoofd. Ik ga nog een rondje hardlopen en besluit de alternatieve route van morgen alvast voor een deel te bekijken, want we horen die door iedereen 'de hel' genoemd worden. Daar zit wat in, want de eerste drie kilometer maakte ik al 700 hoogtemeters en moest ik klimmen en springen over een soort rotsvelden. Van hardlopen is naar boven weinig sprake, maar dat hoort wel een beetje bij trailrunnen, geloof ik. Niet echt mijn ding als nuchtere Hollandse langeafstandloper, maar het was wel avontuurlijk en naar beneden ging het eigenlijk best lekker. Wel uitkijken, want misspringen is hier een enkel breken. De naam 'de hel' heeft vooral met die rotsvelden te maken, want die lijken, zeker als het regent of sneeuwt, onbegaanbaar en vooral heel glad. De alternatieve route is vooral de moeite waard bij helder weer vanwege de uitzichten, maar voor morgen voorspellen ze hier slecht weer, dus we besluiten morgenochtend wat we doen: de alternatieve route, of terug naar Champex en de hoofdroute pakken. Het diner was voor mij als vegetariër prima — een gevulde tomaat met linzen en lekkere groenten erbij — maar voor de rest was de worst met een klein beetje pasta en slapgekookte groenten toch wat karig. De groentesoep vooraf was wel erg lekker en vooral lekker warm, want het is hier inmiddels nat en koud. Lekker vroeg naar bed en morgen weer op tijd op.

Afstand: 20,8km
Hoogtewinst: 1077m
Hoogteverlies: 1060m

Links: Route etappe 7 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 9: Relais d'Arpette - La Grande Ourse

Tijdens het ontbijt bespraken we de opties: de standaardroute naar Trient, of de alternatieve route. Het weer is slecht — de regen is niet intens, maar zal wel de hele dag aanhouden. Om de een of andere reden besluiten we toch de 'de hel' te nemen. Die naam is misschien was overdreven, maar een vagevuur is het zeker. Zoals ik wist van mijn trailavontuurtje gistermiddag waren de eerste twee kilometers goed te doen, maar daarna beginnen de rotsen en hoogtemeters. We klimmen en klauteren ons een weg naar boven en het wordt steeds kouder, natter en glibberiger. Dit voelt niet slim, maar omdraaien is op een gegeven moment eigenlijk geen optie meer. We zetten onze tocht dus voort en moeten over rotsen, door een stuk sneeuw en we krijgen het flink koud. We doen ruim vier uur over een kilometer of drie, vier, maar dat zit 'm vooral in het lastige terrein en meer dan 1000 hoogtemeters. Eenmaal boven aangekomen, op 2657 meter, genieten we van het uitzicht. Ondanks, of misschien dankzij de regen is dat adembenemend; een dal vol mist en regen, gletsjers, ijs en groene boomtoppen. We staan te verkleumen, maar genieten er toch heel erg van. Door het weer komen we de hele dag bijna helemaal niemand tegen. Begrijpelijk en eigenlijk versterkt dat de ervaring wel. De weg naar beneden is lang, maar wordt na ongeveer 500 meter een stuk beter te doen. We nemen wat koffie en eten onze picnic op om weer wat op kracht te komen. Na ongeveer tien kilometer komen we al aan bij een hutje, waar we koffie, thee en bouillon drinken. De aardige eigenaresse (tevens yogagoeroe) had nog wat broodjes over en gaf die aan ons. Na de tegenvallende picnic (een soort zure rijst) gingen die er wel in! Vanaf hier is het nog een paar kilometer naar Trient en die tocht is modderig door de regen, maar verder erg gemakkelijk en mooi. We lopen langs een soort aquaduct met allerlei door water aangedreven spelletjes. Erg leuk om te zien! We zien links van ons een roze kerkje opdoemen en weten dan dat we er bijna zijn. Eenmaal in Trient zien we de bordjes van La Grande Ourse, wat betekent dat we deze toch vrij zware dag overleefd hebben! Ik ga na aankomst nog een stukje hardlopen en besluit naar Col de Forclaz te lopen. Daar komen we vanwege de alternatieve route niet langs, namelijk. Na weer flink wat hoogtemeters keer ik in Forclaz om, om daarna lekker met een flinke vaart af te dalen. Daarna douchen, een aardig diner (soep, rijst met groentecurry en een stukje appelgebak) en lekker naar bed. We kijken terug op een dag met misschien niet zo’n slimme routekeuze, maar het voelde wel als een flinke inspanning door het ruige terrein die beloond werd en waar je aan het einde van de dag heel tevreden en gelukkig op kunt terugkijken.

Afstand: 13,9km
Hoogtewinst: 1420m
Hoogteverlies: 1770m

Links: Route etappe 8 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 10: La Grande Ourse - La Boerne

We startten, na een zeer uitgebreid en heerlijk ontbijt met verse muesli, banaan en eveneens vers brood, aan de tocht van Trient naar Tré le Champ. Geen heel moeilijke etappe, maar wel een met de eerste paar kilometers zo'n 800 hoogtemeters. De dag begon droog en vrij zonnig, maar werd, hoe hoger we kwamen, kouder, natter en vooral winderiger. Boven op de eerste col de Balme dronken we koffie en vervolgden we de weg. Er kwam al vrij snel een verkorte route naar Tré le Champ, maar we kozen toch voor de originele route. Die was op zich prachtig, maar omdat we weer moesten klimmen, liepen we recht een wolk in en was het weer koud, nat en winderig. Ook de route moesten we een paar keer opzoeken, maar uiteindelijk was het toch een mooie tocht. Met helder weer heb je hier de beste uitzichten op de Mont Blanc, maar wij hadden vooral mist. Gelukkig brak het soms open en dan geniet je extra van het prachtige uitzicht op de bergtoppen. Een redelijk lange afdaling volgde en na zo'n 15 kilometer zagen we La Boerne, onze hut voor vandaag, al liggen. Het is by far de kleinste en knuste hut van de toch. Misschien niet de meest comfortabele, maar wel een geweldige ervaring. Omdat we vrij vroeg aankwamen, lopen we nog een lusje naar Argentière en daarna ga ik nog een stuk hardlopen naar de lift voorbij het plaatsje Le Tour. Daar kom ik nog langs 'Le Balcon', waar ik in een beekje even lekker de voeten kon afkoelen. Na 10 kilometer was ik weer terug bij La Boerne en na een lekkere douche volgde een heerlijk diner van sla, rijst, stokbrood en gestoofde groenten (voor de vegetariër). Daarna vroeg naar bed, want morgen staan we om 6.00 uur op, omdat de laatste etappe mooi maar lang wordt. We hebben er nu al zin in!

Afstand: 17,8km
Hoogtewinst: 1386m
Hoogteverlies: 1269m

Links: Route etappe 9 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB

Dag 11: La Boerne - Les Meandres

We ontbeten vroeg, om half zeven, samen met de Fransen met wie we op een slaapzaal lagen. Ze zitten in de organisatie van de Marathon du Beaujolais — een marathon waarbij je onderweg wijn uit de streek drinkt. Niet helemaal mijn ding, maar wel erg leuk om een adresje te hebben. Wie weet! Na een lekker ontbijt in La Boerne met goede koffie, melk, havermout en een banaan vertrekken we voor half acht, want de etappe wordt lang en er zitten twee flinke klimmen in. Toch begrijpen we de elf uur die ervoor staan niet, maar later zou blijken dat we weliswaar geen elf uur, maar toch meer dan acht actieve wandeluren nodig hebben voor de etappe. We vertrekken richting Arguiette d'Argentierre en de eerste klim valt mee. Ook de trapjes die je soms moet beklimmen — en waarvoor elk boekje waarschuwt — vallen alleszins mee en we hebben voor het eerst echt supermooi en zonnig weer. Heel fijn, want dit is de etappe met bijna constant uitzicht op de Mont Blanc. Wat een geluk en wat een grandeur, zeg, dat massief. Het is echt genieten onderweg en je kunt het niet helpen je, omringd door alle bergen, enigszins nietig te voelen als mens. Voor de tweede klim eten we onze picnic (stokbrood met kaas, tomaat, sla en ei) en vervolgen we de weg, waar we even later een restaurant vinden met exorbitante prijzen, precies zoals ons boekje het beschreef — dik zes euro voor een sinaasappelsap! We houden het wel bij water. Na een korte stop beginnen we aan de tweede beklimming en na een kort after lunch-dipje komt de vaart er weer in. We zien op de flinke weg omhoog meerdere steenbokken. Echt heel gaaf om te zien en na het trotseren van een paar sneeuwvlakken zien we zelfs een hele steenbokkenfamilie. We zijn dan bijna op het hoogste punt. We komen weer verschillende keren mensen tegen die we ook in de hutten hebben ontmoet en iedereen is erg aardig. Het delen van zo'n tocht schept ook een band, dus het is leuk elkaar steeds te zien. Na het laatste trapje wacht ons een geweldig uitzicht, maar, zoals op wel meer punten vandaag, ook een mensenmassa, omdat hier ook skiliftjes naartoe gaan. Dat doet toch wat afbreuk aan de meer solitaire ervaring die de TMB biedt. We maken wel gebruik van de mogelijkheid eindelijk een ijsje, of, in mijn geval, een crêpe met Grand Marnier, te eten. Heerlijk! We denken nu nog dat we 'alleen nog maar' hoeven afdalen naar Les Houches, maar die tocht blijkt veel en veel langer te zijn dan gedacht. We rekenden op een laatste kilometer of vier, hooguit vijf, maar dat werden er bijna dubbel zoveel en dalen blijft toch ook zwaar, al gaat het wel sneller dan klimmen. Het laatste deel glooit lekkerder naar beneden en loopt prachtig door de bossen. We komen, eindelijk, aan bij de hut in Les Houches waar we tien dagen geleden onze tocht zijn gestart. Dat levert een mooie, maar ook bizarre ervaring op, want het voelt alsog het veel langer geleden is. Iets later komen ook verschillende groepjes aan die we de afgelopen anderhalve week steeds zagen. Het was een heel gezellig weerzien en we proostten met wijn en bier op een geslaagde tocht en een mooie prestatie.

Afstand: 25,1km
Hoogtewinst: 2382m
Hoogteverlies: 2662m

Links: Route etappe 10 (GPX) - Omhoog

TMB
TMB
TMB

Dag 12: Les Meandres

Na het ontbijt lopen we gezamenlijk naar de startboog in Les Houches, nog zo'n vier kilometer. Daarna vervolgen we de weg naar de auto en nemen we een laatste koffie met gebak bij de lokale bakker om het einde van de tocht te vieren. Wat een geweldige ervaring, de TMB. Een echte aanrader!

Afstand: 4,4km
Hoogtewinst: 184m
Hoogteverlies: 274m

Links: Route etappe 11 (GPX) - Omhoog

TMB

Tot slot

We hebben enorm genoten van de Tour du Mont Blanc. We vonden de moeilijkheid enorm meevallen en we zouden de toch de volgende keer waarschijnlijk in acht dagen plannen, vooral omdat de eerste dagen relatief kort en makkelijk waren. Desalniettemin is was het ook erg mooi om de tocht in tien dagen te doen en tijd om uit te rusten hoort natuurlijk ook wel een beetje bij een vakantie.

Totalen
Afstand: 190,9km
Hoogtewinst: 14.254m
Hoogteverlies: 14.229m