Clusteranalyse kieskompas 2017

Naar aanleiding van Facebook-reacties op de post over de clusteranalyse van de stemwijzer 2017, heb ik dezelfde analyse uitgevoerd op gegevens uit het kieskompas 2017. Het voordeel van die site is dat de politieke partijen de stellingen niet met ja of nee hebben beantwoord, maar op basis van een vijfpuntsschaal (van ‘geheel oneens’ tot ‘geheel eens’). Dat levert gedetailleerdere data op, waarop weer andere algoritmen kunnen worden toegepast.

Het resultaat is goed vergelijkbaar met de vorige analyse, maar je ziet bijvoorbeeld wel een verschuiving van 50Plus van rechts naar links. Dat heeft, waarschijnlijk, vooral te maken met de stellingen, die per ‘wijzer’ verschillen.

clusteranalyse_kieskompas_2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *